It's time for an update

You've been using your good friend IE for quite some time now. It has been a reliable companion for probably the last 20 years.

Unfortunately, due to technology constantly evolving, we would like to kindly ask you to update your browser to one of your liking from the ones listed below. This will ensure that you're going to have good time on our site. Actually, any site really.

Farewell, Internet Explorer.

Fremløbstemperatur - hvad det hele handler om

Børn leger på gulvet

Hvorfor fremløbstemperaturen er vigtig En nyttig og enkel guide til ejere og lejere

Når først et varmesystem er oppe at køre, er det fristende at læne sig tilbage og lade det gøre sit arbejde. Men du kan sikre, at dit hjem er hyggeligt og indbydende, og at dit varmesystem opfører sig så energieffektivt som muligt. Det er her, den såkaldte fremløbstemperatur kommer ind i billedet. Den spiller en stor rolle for, om et hus eller en lejlighed er optimalt opvarmet. Vi gennemgår et par grundlæggende punkter.

Kvinde sidder i en sofa med sin smartphone

Så hvad er fremløbstemperaturen?

Som ordet antyder, refererer "flow" til det vand (eller andet varmeoverførende medium), der strømmer gennem rørene i dit varmesystem på vej til dine radiatorer eller gulvvarme. Dette vand bringes til en bestemt temperatur - kendt som fremløbstemperaturen - i varmeveksleren, før det føres ind i varmekredsen og leveres til varmefladerne. Den korrekte indstilling sikrer ikke kun, at dit hjem opnår den ønskede rumtemperatur, men giver dig også mulighed for at udnytte dit systems fulde energibesparende potentiale.

Kort sagt, jo højere fremløbstemperaturen er, jo mere energi bruges der, og jo højere bliver dine energiomkostninger som følge heraf. Men selvfølgelig er tingene aldrig helt så ligetil. En række faktorer spiller en rolle, herunder typen af varmesystem, varmefladens areal, hvor godt dit hjem er isoleret og endelig udetemperaturen.

Optimal konfiguration Opnå den ideelle ydeevne.

Den optimale fremløbstemperatur afhænger af en række faktorer.

- Dårligt isolerede huse tillader varmen at slippe ud, hvilket kræver en højere fremløbstemperatur.

- Hvis din ejendom har termoruder og god isolering , kan mindre varme slippe ud, og der er behov for en lavere fremløbstemperatur.

- Type og areal af varmeflader. Radiatorer - især de gamle - har brug for højere fremløbstemperaturer. Gulvvarme kan på den anden side drives med betydeligt lavere fremløbstemperaturer.

- Forskellige varmeteknologier arbejder med forskellige fremløbstemperaturer: En moderne Vaillant varmepumpe har f.eks. brug for lavere fremløbstemperaturer.

- Dine individuelle behov: Hvis du ønsker at opretholde en højere temperatur i dine opholdsrum, jo højere skal fremløbstemperaturen være - og jo højere bliver energiforbruget. Bare det at hæve - eller sænke - temperaturen med én grad gør en mærkbar forskel på din energiregning.

Sådan sparer du energi med den perfekte kurve

Den optimale fremløbstemperatur er ikke en konstant værdi. Inde i dit hjem kan den variere betydeligt afhængigt af årstiden. Især hvis dit hjem er ældre og dårligt isoleret, kan du forvente udsving i fremløbstemperaturen. Årsagen til dette er indlysende: Om vinteren accelererer den lave udendørstemperatur varmetabet og kræver en højere fremløbstemperatur for at kompensere. I de varmere måneder sker det modsatte, hvilket resulterer i en lavere fremløbstemperatur. Dette forhold udtrykkes ved hjælp af en såkaldt varmekurve. En varmekurve giver dig et præcist billede af samspillet mellem fremløbstemperaturen og udetemperaturen - meget mere præcist end ved at bruge indetemperaturen som rettesnor. Denne kurve giver værdifuld vejledning, når det gælder om at forbedre effektiviteten af dit Vaillant-varmesystem året rundt.

Der tegnes en varmekurve, hvor x-aksen angiver udetemperaturen og y-aksen fremløbstemperaturen. Jo stejlere kurvens hældning er, jo højere skal fremløbstemperaturen være i forhold til udetemperaturen.

Da forskellige faktorer spiller en rolle for at aflæse en varmekurve korrekt - typen af varmesystem i dit hjem, hvor godt det er isoleret, samt arealet af varmefladen - bør dette udføres af en ekspert. Hos Vaillant anbefaler vi, at du beder en installatør om at udføre de nødvendige beregninger og justeringer.

At indstille dit system perfekt er en balancegang.

Før varmekurven kan indstilles og finjusteres, kræves der et vigtigt trin: hydraulisk afbalancering. Lad dig ikke afskrække af navnet - den hydrauliske afbalancering fjerner ineffektive processer i varmesystemet. Måske har du bemærket, at dine radiatorer laver nogle mærkelige lyde - suser eller gurgler - eller at de ikke alle har samme temperatur. Det kan være rart og hyggeligt i ét rum, men rummet ved siden af kan være ret køligt, selv om radiatorerne er tændt, eller gulvvarmen kører. Resultatet er et betydeligt højere forbrug af varme og elektricitet.

Kort sagt forsyner et varmesystem forskellige radiatorer og/eller gulvvarme, hvoraf de fleste har forskellige modstande i kredsløbet, og som alle kræver forskellige mængder vand. Systemet skal afbalanceres for at kunne levere den helt rigtige mængde vand til driften.

Det er her, den hydrauliske afbalancering og installatøren kommer ind i billedet. Installatøren sikrer, at hver varmeflade modtager den mængde vand, den har brug for, og justerer vandtrykket i overensstemmelse hermed. De data, der bestemmes under den hydrauliske indregulering, hjælper installatøren med at bestemme den korrekte fremløbstemperatur - og få mest muligt ud af dit Vaillant-varmesystem.

varmepumpesystem

Hvilken fremløbstemperatur er ideel til varmepumper?

En lav fremløbstemperatur og varmepumper - det passer perfekt sammen. For især varmepumper drager fordel af en lavere fremløbstemperatur, da forholdet mellem miljøenergi og elektricitet forbedres. For at opnå optimal varmekomfort, selv ved en lavere fremløbstemperatur, har du brug for radiatorer med et større overfladeareal. Derfor er gulvvarmesystemer særligt velegnede.

Læs mere om modernisering med en varmepumpe her.

Ofte stillede spørgsmål om fremløbstemperatur Ofte stillede spørgsmål

  • 1. Hvorfor er den korrekte indstilling af fremløbstemperaturen så vigtig?

    En korrekt indstillet fremløbstemperatur holder dit hjem hyggeligt og varmt og holder varmeudgifterne nede. Hvis den indstilles for lavt, vil du opleve, at dit hjem er for køligt til at være behageligt - hvis den indstilles for højt, vil det kunne ses på din energiregning.

  • 2. Hvordan er flowet relateret til udetemperaturen?

    Især i ældre og dårligt isolerede bygninger fører koldere udetemperaturer til hurtigere varmetab. Det skal der kompenseres for med en højere fremløbstemperatur. Om sommeren kan fremløbstemperaturen sænkes.

  • 3. Kan jeg selv indstille fremløbstemperaturen?

    Det er her, du skal stole på en ekspert. For alle Vaillant-varmesystemer anbefaler vi at bede en installatør om at bestemme den optimale fremløbstemperatur. Selvom det er muligt selv at justere varmesystemets indstillinger, er det vanskeligt at få det helt rigtige.

  • 4. Hvordan hænger fremløbstemperatur og hydraulisk afbalancering sammen?

    Hydraulisk balancering sikrer, at hver varmeflade får den mængde vand, den har brug for, og justerer vandtrykket i overensstemmelse hermed. Radiatorerne opvarmes jævnt, mens energiforbruget holdes på et minimum. De data, der bestemmes under den hydrauliske indregulering, hjælper installatøren med at bestemme den korrekte fremløbstemperatur.

  • 5. Hvad er betydningen af varmekurven?

    En varmekurve giver dig et præcist billede af samspillet mellem fremløbstemperaturen og udetemperaturen. Den tekniske implementering af en dygtig installatør forbedrer energi- og omkostningseffektiviteten af dit Vaillant-varmesystem året rundt.

  • 6. Hvad mere kan jeg gøre for at øge effektiviteten af mit varmesystem?

    Når dit varmesystem er i drift i længere tid, kan der samle sig luftbobler i radiatorerne, som hæmmer cirkulationen af det varme vand. Hvis de begynder at gurgle, ved du, at det er tid til at udlufte dem. Find ud af, hvordan