It's time for an update

You've been using your good friend IE for quite some time now. It has been a reliable companion for probably the last 20 years.

Unfortunately, due to technology constantly evolving, we would like to kindly ask you to update your browser to one of your liking from the ones listed below. This will ensure that you're going to have good time on our site. Actually, any site really.

Farewell, Internet Explorer.

Her er hjemmets største energityve

Vil du spare energi i hjemmet uden at give afkald på komforten? En god start er at have styr på, hvilke funktioner og apparater der sluger mest energi. Her er hjemmets største energityve og tips til, hvordan du håndterer dem.

Varmepumpe på en terrasse

1. Opvarmningen

Størstedelen af dit energiforbrug går til at opvarme dit hjem, men det er også her, der er mange penge at spare.

  • Bor du i villa, kan du spare op til 75 % af energiomkostningerne med en enkelt indsats: Supplér villaens opvarmningssystem med en varmepumpe.
  • Kan du skrue ned for varmen? Hvis du skruer ned for temperaturen derhjemme med bare en enkelt grad, reduceres energiforbruget med 5 %.
  • Tæt ind ved vinduer og yderdøre, hvor det trækker. Med tætninglister kan du let mindske mængden af kold luft, som sniger sig ind. Du kan også isolere vinduerne med tillægsglas for at mindske energitabet. Cirka 15 % af varmen forsvinder gennem taget. Hvis du har hus med loft, kan du forbedre isoleringen dér.

  • Ved at trække persienner og gardiner op i løbet af dagen, kan varmen fra solen bidrage til varmen indendøre. Om aftenen kan du gøre det modsatte og bruge tykke gardiner og persienner som isolering.
  • Når du rejser væk, behøver din bolig ikke være opvarmet. Skru ned for varmen på radiatorerne, sluk for håndklædetørreren og gulvvarmen.

Kogeplade på en køkkenø

2. Husholdningsapparater, som varmer eller køler

Alle apparater, som har til opgave at producere varme eller køle, hører til dem, der forbruger mest energi. Det gælder fx vaskemaskiner, opvaskemaskiner, tørreskab, køleskab, fryser, kogeplader og ovn. Køleskab og fryser, som skal køle døgnet rundt, kræver mest energi.

Tjekliste:

✔ Sørg for, at dit køleskab og fryser har en god energimærkning, og at dørene slutter tæt. Hav den anbefalede (af energimyndighederne) temperatur: +4 °C i køleskabet og -18 °C i fryseren.

✔ Vask ved lavere temperatur og vask helst kun fulde maskiner. Vask tøjet ved 30-40 grader så ofte, du kan, og kør opvaskemaskinens spareprogram. Tilslut maskinerne til det kolde vand.

✔ Sæt låg på gryden, så koger maden hurtigere, og du bruger kun en tredjedel energi.Vælg en kogeplade, som er cirka lige så stor som gryden. Brug ikke emhætten unødvendigt.

people18-00874-01-hero-2497058-format-flex-height@800@desktop

3. Varmt vand

I gennemsnit bruger vi i Danmark 103 liter vand pr. person i døgnet.

Med ændrede vaner og energibesparende vandhaner kan du mindske forbruget af varmt vand markant. Mest effektivt er det at tage kortere brusebade, og det er bedre at tage brusebad end karbad. Et karbad bruger tre gange så meget energi som et brusebad – se karbadet som en luksus, du under dig selv en gang imellem.

Hotellets lobby

4. Belysning

Brug bæredygtige LED-pærer, og sluk for lamper, du ikke behøver at have tændt. Brug gerne tid og kræfter på at indrette boligen med den rigtige belysning, så pærerne både er funktionelle og skaber trivsel. Der er et fantastisk udbud af LED- og lavenergipærer, som passer til alt fra almenbelysning til hyggebelysning og arbejdsbelysning.

Lykkeligt par kigger på en bærbar computer sammen

5. Elektronik til boligen

Selvom de største energislugere findes i køkken, badeværelse og vaskerum, er resten af vores boliger fyldt med apparater, som er afhængige af strøm. Elektronik til boligen er den del af husholdningselektriciteten, som stiger hurtigst, og tv-apparater og computere bruger mest el. Spørg altid ind til elforbruget, når du køber nye apparater. Og træk altid stikket ud! Ellers bruger apparaterne energi, også i dvaletilstand.