It's time for an update

You've been using your good friend IE for quite some time now. It has been a reliable companion for probably the last 20 years.

Unfortunately, due to technology constantly evolving, we would like to kindly ask you to update your browser to one of your liking from the ones listed below. This will ensure that you're going to have good time on our site. Actually, any site really.

Farewell, Internet Explorer.

Spar energi i køkkenet: Her er de vigtigste tips

Gennemgå din adfærd og tag aktive valg for at spare energi i dit hjem

✔ Sådan vasker du smart op

  • I modsætning til, hvad mange tror, kræver det mindre energi at bruge opvaskemaskinen end at vaske op i hånden. Det afhænger af mængden af energi, der bruges for at varme vandet op. Hvis du skal vaske op i hånden, så brug en balje.
  • Skyl opvasken inden du sætter den i opvaskemaskinen eller sørg for at madresterne er skrabet af.
  • Kør en fuld opvaskemaskine – en halvfuld maskine bruger lige så meget energi.
  • Test hvor langt et opvaskeprogram du egentlig har brug for at køre, for at opvasken bliver ren. Ofte kan du bruge et spareprogram.

✔ Låget på og tilpas størrelse

Sæt låg på gryden, når du laver mad, det bruger en tredjedel mindre energi. Vælg også en tilpas stor gryde – hvis kogepladen er en centimeter større i diameter end gryden, øges energiforbruget med 20 procent. Sørg for, at dine gryder er plane i bunden, så får de en god kontakt med kogepladen, madlavningen går hurtigere og kræver mindre energi.

✔ Det enkleste tip?

Brug en elkedel, når du skal koge vand. Det sparer energi og går desuden hurtigt.

✔ Klog investering

Har du gamle hvidevarer? Så kan du spare meget energi på at skifte disse ud.

✔ Vælg induktion

Hvis du skal skifte komfur/kogeplade, skal du helst vælge induktionskogeplader, som er mest energieffektive. Næstbedst er glaskeramiske kogeplader, mens støbejernsplader bruger mest el.

Køkken

Tjekliste til køleskab og fryser

1. Fyld fryseren. En halvfyldt fryser bruger mere el end en fuld, eftersom varerne køler hinanden.

2. Hvorfor ikke tø tingene op i køleskabet? Frossen mad, som tør op i køleskabet, giver bonuskøling til køleskabet. Derudover har maden bedre af at tø op langsomt.

3. Stil aldrig varm mad i køleskabet, da det kræver ekstra energi for at holde temperaturen nede. Hvis du har altan, kan du med fordel stille maden der, hvis du ønsker, at den skal køle hurtigere ned.

4. Sørg for at holde lågerne lukket og tætte – åbn kun køleskabet og fryseren kort.

5. Afrim fryseren regelmæssigt.

6. Anbefalet temperatur er +4°C i køleskabet og -18 °C i fryseren. Det giver både god madopbevaring og lavt energiforbrug.

7. Støvsug bag køleskab og fryser. Støv medfører, at køleaggregaterne arbejder dårligere og bruger mere energi.

Kyllingenuggets bliver sat i ovnen

Hold styr på varmen – 3 tips

  • Brug mikroovnen, især når du skal varme mindre mængder mad op. Den bruger mindre el end en traditionel ovn, varmluftsovn eller kogeplade.
  • Hvis du har brugt ovnen, kan du lade lågen stå åben, indtil varmen er væk – den varmer rummet op ”gratis”. Men pas godt på, at små børn ikke brænder sig!
  • Sluk for ovn og kogeplade et par minutter, inden maden er færdig, og lad retterne simre færdig på den sidste varme.

Vidste du, at du med en moderne varmepumpe kan spare op til 75 % af energiomkostningerne?

Læs flere sparetips her