It's time for an update

You've been using your good friend IE for quite some time now. It has been a reliable companion for probably the last 20 years.

Unfortunately, due to technology constantly evolving, we would like to kindly ask you to update your browser to one of your liking from the ones listed below. This will ensure that you're going to have good time on our site. Actually, any site really.

Farewell, Internet Explorer.

Luft til luft varmepumper: Alt, hvad du behøver at vide

Udforsk luft til luft varmepumper for at lære om de individuelle fordele og ulemper - optimal effektivitet og minimal miljøpåvirkning

En luft til luft varmepumpe er en type varmepumpe, der bruger luft som sin primære varmekilde til opvarmning af boliger. Den fungerer ved at absorbere varmeenergi fra luften udenfor og overføre denne varme til indendørsrummet ved hjælp af en varmepumpeenhed. Luft til luft varmepumper er en effektiv og grøn måde at opvarme og nedkøle dit hjem på, da de benytter eksisterende varmeenergi fra luften i stedet for at forbrænde fossile brændstoffer.

En luft til luft varmepumpe er særlig velegnet til den mindre helårsbolig, sommerhus, kolonihave eller individuelle rum, hvor du ønsker opvarmning eller køling.

Funktionsprincippet for en luft til luft varmepumpe Hvordan fungerer luft til luft varmepumper?

En luft til luft varmepumpe består af en udedel, som monteres ved husets ydervæg, og en indedel, som monteres på en indervæg i boligen. Den er ideel til at opvarme eksempelvis et sommerhus, da den er relativt billig i anskaffelse og den kan også anvendes hvor der ikke er trukket varmerør eller er radiatorer beregnet til et centralvarmeanlæg.

En luft til luft varmepumpe udnytter energien i udeluften til at levere varme til boligen, herudover kan en luft til luft varmepumpe også have forskellige former for filtrering og afrimning af luften, hvorved vira, fugt, skimmel og andre allergener fjernes på en effektiv måde.

Som et ekstra plus, kan luft til luft varmepumpen også køle på de varme dage, hvilket giver en god komfort.

Funktionsprincippet for en luftkildevarmepumpe

TJEKLISTE Passer en luft til luft varmepumpe til dit hjem?

Luft til luft varmepumper er i mange tilfælde den ideelle løsning til boligopvarmning. Men for at passe perfekt og fungere effektivt, skal dit hjem opfylde visse krav:

  • Velisoleret hjem

  • Tilstrækkelig afstand til naboens hjem

  • Lav fremløbstemperatur under 55° C

  • Installationssted, som ikke forstærker lyden

Moderne luft til luft varmepumper giver masser af fordele. Men disse fordele varierer afhængigt af de varmeløsninger, som luft til luft varmepumperne sammenlignes med.

  • Pro: Fordele i forhold til konventionel olie- og gasopvarmning

    Effektiv opvarmning med lave emissioner, maksimal uafhængighed af energipriser (især kombineret med solceller), lave vedligeholdelses- og driftsomkostninger.
  • Pro: Fordele i forhold til brinekilde- og vandkildevarmepumper

    Betydeligt lavere installationsomkostninger, mindre strenge byggeforskrifter og intet behov for udgravningsarbejde.
  • Ulempe: Potentielle ulemper

    Jo koldere det er udenfor, jo mere elektricitet skal luft til luft varmepumper bruge for at fungere. Driftslyden er heller ikke ligeså stille som i andre løsninger. Men hvis du står tre meter fra enheden, larmer den ikke mere end et køleskab i et køkken.

De samlede omkostninger til en luft til luft varmepumpe består både af engangsudgifter og løbende udgifter. Luft til luft varmepumper har dog betydeligt lavere udviklingsomkostninger sammenlignet med andre varmepumpe-løsninger og bruger kun elektricitet til drift. Årlig service kræver ikke meget tid - hvilket holder de samlede omkostninger relativt lave fra du anskaffer den, og til du bruger den dagligt.

Når det gælder besparelser, er udskiftningen af dyre fossile brændstoffer med elektricitet et vigtigt aspekt: Jo højere varmepumpens årlige ydelsesfaktor er, jo mindre elektricitet har den brug for til at opvarme dit hjem. Jo længere tid en varmepumpe er i brug, jo mere sparer du selvfølgelig i energiomkostninger over tid.

Denne kombination af lavere startomkostninger og øget besparelsespotentiale gør luft til luft varmepumper til det mest fordelagtige valg blandt varmepumper, når det gælder omkostningssammensætning.

Kan man søge tilskud fra varmepumpepuljen til en luft til luft varmepumpe?

Det er desværre ikke muligt at søge tilskud ved køb og installation af en luft til luft varmepumpe - uanset om det drejer sig om energioptimering af dit sommerhus, fritidsbolig eller til den hyggelige kolonihave

Det er dog muligt at få reduceret elafgift, hvis din luft til luft varmepumpe vil være den primære opvarmningsform i dit hus. Her vil den reduceret elafgift for alt elforbrug over 4.000 kWh om året, give en besparelse på ca. 1 kr. pr. kWh.

Både din installatør og vores eksperter hjælper dig gerne med at finde den ideelle varmeløsning til din husstand.

Planlægning Hvad skal du overveje, inden du skifter til en luft til luft varmepumpe?

Før du investerer i en luft til luft varmepumpe, skal du tjekke, om det overhovedet er en fordel at installere den i dit hjem. For at afgøre det er der tre afgørende elementer, du skal forholde dig til: Enhedens størrelse, det rigtige sted og effektivitetsniveauet.

I sidste ende vil din installatør hjælpe dig med at træffe det rigtige valg til netop din situation. I mellemtiden kan du overveje følgende punkter:

  • Foretrækker du kun at have én enhed (Monobloc) ?

    En luft til luft varmepumpe kræver altid mindst én udendørsenhed for at fungere. Monoblok-systemer kombinerer alle komponenterne i en enkelt udendørsenhed. Tilsluttede rør overfører vand til centralvarmesystemet og varmtvandsbeholderen, der typisk er placeret i hjemmets kælder eller bryggers. Denne kompakte opsætning kræver mindre økonomisk investering, mindre arbejde med installationen og mindre indendørs plads til installationen sammenlignet med split-systemer (med flere enheder) - men da hele varmeoverførslen foregår udenfor, er monoblokke også lidt mindre effektive.

  • Foretrækker du at have to enheder (split-systemer)?

    I modsætning til en monoblok er komponenterne i et split-system adskilt i en indendørs og en udendørs enhed. De skaber det meste af varmeoverførslen inden for væggene i dit hjem og fungerer derfor med mindre varmetab og mere effektivitet. Hvis du ikke er begrænset af pladsen i dit hjem, vil de øgede installationsomkostninger ved et split-system helt sikkert kunne betale sig i form af mere langsigtet effektivitet.

  • Hvor er det perfekte sted til din varmepumpe?

    En luft til luft varmepumpe kan generere en vis driftslyd. Derfor bør udendørsenheden placeres mindst tre meter væk fra dine naboer. Du skal også sørge for, at den ikke står lige under dit soveværelsesvindue, og at der er plads nok omkring den til, at luften kan strømme. Indendørsenheden placeres normalt i bryggerset og kræver ca. en kvadratmeter plads. Du kan endda installere varmepumpen i lejligheder. I det tilfælde kræves der ca. to kvadratmeter plads til udendørsenheden. Hvis du har valgt et monoblok-system, skal du tage yderligere hensyn til afstandsreglerne.

  • Hvor effektiv er en varmepumpe i dit område?

    Målemetoden til at bestemme effektiviteten er SCOP (Seasonal Coefficient of Performance), som er afledt af produktets COP (Coefficient of Performance) og de respektive klimaforhold i dit område. COP beskriver det generelle forhold mellem forbrugt elektricitet og leveret varme. For eksempel betyder en COP på 4, at varmepumpen leverer fire gange så meget varmeeffekt, som den kræver i elektricitet. SCOP beskriver derefter denne værdi mere præcist for dit respektive område. Jo højere en varmepumpes SCOP er, jo mere fordelagtig er installationen, og jo højere er den årlige COP, som du kan forvente.

Vil du tage det næste skridt?

VORES FAQ Klare svar på helt almindelige spørgsmål

  • Er en luft til luft varmepumpe omkostningerne og indsatsen værd?

    Ja, hvis dit hjem er egnet til installation af en varmepumpe, er de mange fordele ved teknologien helt sikkert den indledende indsats værd:

    At skifte fra konventionel opvarmning med fossile brændstoffer eller elektricitet til en varmepumpe kan reducere CO2-udledningen betydeligt - og samtidig øge effektiviteten. Når den omgivende luft er varmekilden i dit system, kan du reducere dine månedlige energiudgifter betydeligt.

    Ud over en grønnere og mere effektiv opvarmning tilbyder luftkildevarmepumper fra Vaillant også køling i de varme sommermåneder.

  • Hvor lang er levetiden for en luft til luft varmepumpe?

    Takket være flere nyere teknologiske udviklinger er levetiden for varmepumper forbedret massivt: De seneste generationer af moderne produkter holder mellem 20 og 25 år.

  • Kan en luft til luft varmepumpe holde mit hus tilstrækkeligt varmt?

    Ja, hvis dit hjem ikke regelmæssigt udsættes for arktiske vinterforhold, vil en varmepumpe holde dit hjem behageligt varmt. Selvom luftvarmepumper skal arbejde hårdere, jo koldere det bliver, producerer de stadig tilstrækkelig varme, indtil udetemperaturen falder til under ca. -20° C. Den integrerede elektriske backup-varmer sikrer tilstrækkelig varmeenergi til enhver tid.